Turunç Meyvesi Nedir?
Turunç kendiliğinden yetişen 2 – 2,5 metre boyunda her mevsimde yaprağı yeşil kalabilen turunçgiller ailesinin atasıdır.Sağlam kökleri, dikenli dalları ve çok çatallı tacı ile diğer portakal ve aile bireylerinden ayırt edilebilir.Portakal ve limon turunç ağacının aşılanması ile dönüştürüldüğü için turunç ağacı, turunçgillerin atası sayılır.
Turunç meyvesi olgunlaşmadan önce koyu yeşil renk iken;olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanıp tıpkı portakala benzemeye başlar.Turunç meyvesinin portakaldan farkı kalın kabuğudur.Kabuğu diğer turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlüdür. Görünümü ile portakaldan ayırt edilemese bile ele alındığında farkı anlaşılır.Tadı da portakalda daha kekremsi ve acımtıraktır.
TURUNÇ MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
ÇİÇEĞİ, YAPRAĞI, KABUĞU VE MEYVESİ İLE FARKLI FAYDALARI BULUNMAKTADIR.
- Turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.
- Turunç yaprağı veya çiçeği çay halinde içilmesi durumunda tok tutucu ve yağ yakıcı özeliğe sahiptir
- Turunç yaprağı, çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelirken turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılır.
- Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan meyve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.- Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir.
- Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.