ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- A ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidandır; serbest radikal oluşumunu engeller ve bağışıklığı güçlendirir.
- Lutein, beta-karoten gibi karotenoidleri içerdiği için göz sağlığını da korur.
- Kansere karşı koruyucudur özellikle prostat kanserine iyi geldiği çalışmalarda görülmüştür.
- K vitamini içerdiği için kan pıhtılaşmasında, kemikleri güçlendirmede ve kalp-damar sağlığını korumada rol oynar.
- Demir içeriğinden dolayı kansızlık sorunu yaşayanlarda tüketebilir.
- 100 gram ısırgan otunun 80 gramı su olduğu için diüretik etkisi vardır yani idrar sökücüdür. Kan basıncını düzenler.
- Ancak potasyum ve fosfor içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.
- Isırgan otu saç ve cilt sağlığı için de önemlidir. Günümüzde saç ve yüz bakım ürünlerinde ısırgan otu bulunabilmektedir.
ISIRGAN OTUNUN BESİN DEĞERLERİ
Isırgan otu; flavonoidler, formik asit, bitki sterolleri, bitki enzimleri, fenilpropanlar, kumarinler, terpenoidler, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten, lutein ve A, B, C, K vitaminlerini içermektedir.
ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLMELİ?
Isırgan otu kaynatıldığında ya da pişirildiğinde diğer birçok bitkinin aksine sahip olduğu vitamin değerlerini kaybetmez. Bu nedenle taze ısırgandan yapılan börekler, çorbalar, ısırgan yemeği de oldukça yararlıdır. Ayrıca taze veya kuru ısırganı çay olarakta tüketebilirsiniz.