Uzak Doğu Geleneksel Tıbbının Mucizesi
Ginseng Tozu
Son dönemlerin adından çok söz ettiren şifa kaynağı olan ginseng, Uzak Doğu kökenli bir bitkidir. Botanik dünyasındaki adı Panax olup Yunanca’da her şeyi iyileştiren anlamına gelen “panacea” kelimesinden türemiştir.
Bundan beş bin yıl önce Çin’in Kuzeyinde kalan dağlık bölgelerde tesadüfen bulunmuştur. İnsan ayağı gibi çatallı bir şekli olduğu için ona “insan otu” anlamına gelen ginseng adı verilmiş olup günümüze kadar gelmiş bir bitkidir.
Ginsengi 1900’lü yıllarda ticari amaçla yetiştirmeye başlayan ilk ülke Kore’dir. Hastalıkları iyileştirdiğine inanılan bu bitki, günümüzde de yaygın olarak kullanılır. İlk keşfedildiği dönemlerde önce yemek olarak pişirilmiş sonra ise tıbbi yararları fark edilmiştir. Uzun yıllardan beri insanlara şifa dağıtan ginseng tozu kullanımı, özellikleri, faydaları ve üretimi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Ginseng Tozu Nedir?
- Geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılan ginsengin 3 farklı türü bulunur. Türlerin içerikleri de etkileri de aynıdır.
- Kore, Amerika ve Asya ginsengi olarak adlandırılır.
- Kore ginsengi olarak isimlendirilen türe, ”kırmızı ginseng” de denir.
- Bitkinin kökleri en şifalı yeri olup toz halinde ya da taze kökten kesilen küçük parçalar halinde kullanılır.
- Çok eski tarihlerden beri Uzak Doğu geleneksel tıbbında kullanılmakla beraber bitki hakkında, insanlar üzerinde denenmiş bilimsel çalışmalar mevcut değildir.
- Bu nedenle bitkiyi kullanmaya başlamadan önce doktor görüşüne başvurmak doğru olacaktır.
- Ginseng tozu, bitkinin etli köklerinden elde edilen tablet ya da toz halinde satılan şeklidir.
- Ginseng tozu kullananlar bu ürünü gıda takviyesi olarak alırlar.
- Fakat belli bir yaşın üzerinde ve kronik hastalığı olan üstelik daimi ilaç kullanan kişilerin, ginseng takviyesine başlamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. Aksi halde bitkinin yan etkileriyle karşı karşıya kalmaları olasıdır.
- Ginsengin asıl kullanılan yeri kökleridir ama yapraklarının da şifalı olduğu bilinir. Kökler kadar etkili olmayan yaprakları oldukça pahalıdır.
Ginseng Tozu Nasıl Üretilir?
- 3000 yıldır popüler şekilde kullanılan ginseng ürünleri için her yıl 100 bin tondan fazla bitki üretimi yapılır.
- Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Kore ve Çin, ticari amaçla ginseng üretimi yapan ülkelerdir.
- Kore ginsengi olarak tanınan kırmızı ginseng en çok tanınan türdür. Kırmızı ginseng tozu bu türden elde edilir.
- Soğuk iklimlerde yetişen bir bitkidir.
- Ginsengin olgunlaşması yaklaşık 5-6 yılı bulur.
- Yeşil yaprakları, açık renkli oval çatal kökleri ve sapı vardır.
- Ginseng kökleri ekildikten yaklaşık 7-9 yıl sonra hasat edilebilir.
- En şifalı kısmı da kökleridir.
- Türkiye’de bu bitkinin ürünlerini toz ve tablet halinde bulabilirsiniz.
- Bunlar Amerika ve Asya ginsenglerinden üretilen hazır ürünlerdir.
- Endüstriyel olarak hazırlanan ginseng tozunu siz de evinizde bitkinin köklerini toz haline getirerek yapabilirsiniz.
- Bitkinin insan sağlığına olan katkılarını inceleme çalışmaları, sadece kemirgenler üzerinde denendiği için kesin faydaları hakkında tam bir bilgi bulunmaz. Bazı bilim adamları kesin sonuçlar içeren çalışmalar olmadığı için bu bitkiye şüpheyle bakarlar.
- Fakat düzenli olarak ginseng tozu kullananlar içinde, sağlıklarına olumlu katkılar yaptığı konusunda görüş bildirenler de epeyce çoktur.
- Sağlık için etkili bir takviye olan ginseng tozunu alırken güvendiğiniz kaynaklara yönelin; aksi durumda istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
- 6 yılın altındaki ginseng tozu kullanımı etkisinin yetersizliği bakımından tercih edilmemektedir.